Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας συγχώνευσης στο μέλλον με την Fiat Crhysler άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Matthias Mueller, ένα project, το οποίο εάν υλοποιηθεί θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου της VW ο Mueller, δεν απέκλεισε τις συνομιλίες με την ιταλο-αμερικανική εταιρεία για μία πιθανή συγχώνευση, εν μέσω ριζικών αλλαγών που ήδη συντελούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία με τα οχήματα τελευταίας τεχνολογίας, που προωθούνται από ομίλους όπως η Tesla από τις ΗΠΑ, να κατακτούν τις αγορές.
«Δεν είμαι αποκλείεται να έχω μια συνομιλία με τον φίλο μου και διευθύνοντα σύμβουλο της Fiat Chrysler, Sergio Marchionne» είπε ο Mueller στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters.
Πάντως ο Marchionne έχει ήδη ασκήσει πιέσεις δημοσίως για τη συγχώνευση της Fiat Chrysler με άλλη αυτοκινητοβιομηχανία και αφού νωρίτερα μία ανάλογη πρόταση είχε απορριφθεί από τη General Motors.
H Fiat Chrysler, η μικρότερη από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, πιθανώς να χρειαστεί μία επενδυτική ένεση για να συμβαδίσει με τις αλλαγές, που γίνονται στον κλάδο, όπως αυτο-οδηγούμενα οχήματα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Μέχρι στιγμής η Fiat δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση περί συγχώνευσης από τον CEO της Volkswagen.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που βρίσκεται υπό πίεση μετά το σκάνδαλο ρύπων, με μία τέτοια επιχειρηματική κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της, εκμεταλλευόμενη τα δημοφιλή στις ΗΠΑ οχήματα της Fiat Chrysler, Jeep και Ram.
Επίσης θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τα μοντέλα της Fiat στην Ευρώπη.
Εάν για τη Volkswagen ένα τέτοιο deal θα μπορούσε να είναι κερδοφόρο για τη Fiat Chrysler θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο, καθώς δεν βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση και ο Marchionne θέλει «να εγκαταλείψει το σπίτι σε καλή κατάσταση», πριν από την προγραμματισμένη αποχώρησή του στις αρχές του 2019 σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές.
www.bankingnews.gr