Νέα TEST ενεργητικής ασφάλειας 2008 και FIAT BRAVO 1,4

Κουβέντα για όλα τα αυτοκίνητα του εμπορίου
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
crocodile

Νέα TEST ενεργητικής ασφάλειας 2008 και FIAT BRAVO 1,4

Δημοσίευση από crocodile »

Αρθρα απο το περιοδικο Αuto moto und sport ( http://www.ams.gr )

24/10/2007

Το νέο Fiat Bravo 1.4 επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις στους δοκιμαστές του Auto Motor und Sport, κατά την διάρκεια της τυποποιημένης δοκιμασίας αντοχής των φρένων του. Στο 3°φρενάρισμα, το νέο Bravo 1.4, «έχασε» το πετάλ του φρένου, σοκάροντας τους δοκιμαστές του περιοδικού.

Στη δοκιμασία αυτή κάθε αυτοκίνητο – με πλήρες φορτίο – υποβάλλεται σε 10 διαδοχικά φρεναρίσματα από 100 χλμ./ώρα, και ελέγχεται αν (και πόσο) η καταπόνηση αυτή, επηρεάζει την ικανότητα των φρένων του.

Στην δοκιμασία αυτή το νέο Fiat Bravo 1.4, απέτυχε παταγωδώς, αφού στο 3° μόλις φρενάρισμα, χωρίς μάλιστα πλήρες φορτίο, «έχασε» τελείως το πετάλ του φρένου του, σοκάροντας τους δοκιμαστές του περιοδικού.

Το σημαντικό στην ιστορία είναι ότι τα σημερινά αυτοκίνητα περνάνε χωρίς πρόβλημα την δοκιμασία αντοχής φρένων και σε κάθε περίπτωση, όταν σπάνια, παρουσιάζεται καταπόνηση των φρένων, το πετάλ χάνει ΣΤΑΔΙΑΚΑ την αποτελεσματικότητά του.
Στην περίπτωση του Bravo όμως στο 2° φρενάρισμα το αυτοκίνητο σταμάτησε κανονικά και στο 3°… καθόλου!, χωρίς να δείξει πριν κάποιο δείγμα κόπωσης. Αυτό είναι πρωτόγνωρο και ιδιαίτερα επικίνδυνο βέβαια, αφού ακόμα και ένας ιδιαίτερα έμπειρος οδηγός δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Σημασία έχει και η (μη) αντίδραση της Fiat στο θέμα, που ενώ ενημερώθηκε για το ατύχημα αυτό από την περασμένη Παρασκευή και ξανά δύο μέρες πριν της επισημάνθηκε πόσο σημαντικό και επικίνδυνο είναι. ανταποκρίθηκε μόλις πριν λίγο (μια βδομάδα μετά το ατύχημα) ζητώντας μας… γραπτή αναφορά(!) για το θέμα.

Τα περίεργα ωστόσο με το Bravo ξεκίνησαν μερικούς μήνες πριν, στην επίσημη παρουσίαση του, όπου οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να οδηγήσουν το αυτοκίνητο μόνο σε μία ευθεία!
Πρακτικά δηλαδή δεν είχαν δυνατότητα να το οδηγήσουν. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ σε παρουσίαση νέου αυτοκινήτου και ήταν το πρώτο δείγμα τότε, ότι το αυτοκίνητο, ίσως δεν ήταν έτοιμο ακόμα.

Λίγους μήνες μετά το Bravo ήρθε και στην Ελλάδα και το πρώτο Bravo που μας δόθηκε για test ήταν το Turbo με τα 150 άλογα (που δεν παρουσίασε πρόβλημα αντοχής φρένων).
Ασυνήθιστο και αυτό αφού πρώτα έρχονται (και μας δίνονται για test) τα εμπορικότερα μοντέλα και ακολουθούν τα μοντέλα -σαν το turbo- που απευθύνονται σε περιορισμένο κοινό. Πολιτική που ακολούθησε άλλωστε και η Fiat με το Grande Punto.

Κλείνοντας καλό είναι να θυμηθούμε όλοι την συμπεριφορά της Mercedes σε αντίστοιχη περίπτωση: όταν η νέα A class τούμπαρε στην Σουηδία, (προσπαθώντας να αποφύγει ένα τάρανδο) κατά την διάρκεια των πρώτων δημοσιογραφικών test, η Mercedes σταμάτησε την διάθεση του μοντέλου για δύο μήνες, εφοδίασε την A class με ESP και πέρασε στην συνέχεια με επιτυχία κάθε test «ταράνδου», σημειώνοντας μάλιστα την καλύτερη επίδοση σε σχέση με όλα τα ανταγωνιστικά της μοντέλα.
Η περίπτωση της μάλιστα διδάσκεται πλέον στα πανεπιστήμια, στα κεφάλαια του Crisis-management.

30/10/2007

Μεγάλη έκταση πήρε το test κόπωσης φρένων του Auto Motor und Sport, όπου το νέο Bravo 1.4 απέτυχε. Δώδεκα μπεστ-σέλλερς της ελληνικής αγοράς πέρασαν με επιτυχία το τυποποιημένο test κόπωσης φρένων, που προβλέπει 10 διαδοχικά φρεναρίσματα από 100χλμ./ώρα.

Τo Bravo 1.4 απέτυχε, καθώς στο 3ο μόλις φρενάρισμα, έχασε τελείως το πετάλ του φρένου, λόγω υπερθέρμανσης, σοκάροντας τους δοκιμαστές του περιοδικού, που από τύχη γλίτωσαν από σοβαρό ατύχημα.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ πέρασαν ήδη 10 μέρες μετά το ατύχημα, η Fiat αρνείται να τοποθετηθεί επί της ουσίας:

Θα συνεχίσει την διάθεση του αυτοκινήτου ή θα το αποσύρει;

Αντί γι’αυτό (το αυτονόητο δηλαδή) έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εκστρατείας συκοφάντησης μας όπου:
α)υποτίθεται ότι τα test κόπωσης φρένων δεν είναι απαραίτητα
β)ή ότι δεν έπρεπε να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα γιατί μπορεί το περιστατικό να έτυχε μόνο στο δικό μας αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Ας τα δούμε με την σειρά:
α)Η άποψη μας είναι ότι σήμερα, είναι απαραίτητα τα test κόπωσης φρένων. 20 χρόνια πριν, στο τέλος μιας μεγάλης κατηφόρας, με διαδοχικές στροφές, όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν μένανε από φρένα. Κάθε οδηγός το ήξερε αυτό. Και πρόσεχε. Σήμερα στην ίδια κατηφόρα δεν μένει κανένα αυτοκίνητο από φρένα. Οι νέοι οδηγοί δεν έχουν ιδέα για το τι να κάνουν αν συμβεί κάτι τέτοιο. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε το test κόπωσης φρένων στην ζωή μας.

β)Tι σημαίνει το περιστατικό ήταν τυχαίο και έτυχε μόνο στο αυτοκίνητο της δοκιμής; Ας πούμε ότι επαναλαμβάνουμε το test με 4 ακόμη αυτοκίνητα και δεν παρουσιάζεται πρόβλημα. Και λοιπόν;
Τι αλλάζει; Αν σ’ένα στα 5 αυτοκίνητα υπάρχει πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος το θέμα δεν είναι πλέον σοβαρό;

Τα πράγματα βέβαια είναι πολύ απλά. Αφορούν το μέγεθος που έχουν τα μπροστινά δισκόφρενα του Bravo 1.4. Συγκεκριμένα:

Fiat Bravo 1.4 257 χιλ.
Fiat Bravo turbo 280 χιλ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε και τον ανταγωνισμό του Bravo 1.4:
Ford Focus 1.4 278 χιλ.
Opel Astra 1.4 280 χιλ.
Peugeot 307 1.4 283 χιλ.
VW Golf 1.4 280 χιλ.
Mazda 3 1.4 278 χιλ.

Είναι εμφανές λοιπόν που οφείλεται το πρόβλημα.
Το νέο Bravo 1.4 χρειάζεται μεγαλύτερα δισκόφρενα για να γίνει ανταγωνιστικό. Ας του βάλει η Fiat τα δισκόφρενα που φοράει το turbo,που όπως είδαμε δεν έχει πρόβλημα φρένων, για να τελειώνουμε μ’αυτό το θέμα.

Περισσότερα στο http://www.ams.gr/news/preview_news.asp ... A_ID=65530
Άβαταρ μέλους
crocodile

Μεγαλη ανευθυνοτητα απο μερους της Φιατ να πουλαει τετοια αυτοκινητα! :evil:

Ουτε Κινεζικα να ηταν! :evil: :evil: :evil:
Άβαταρ μέλους
super3_RS

Δημοσίευση από super3_RS »

Έχω πάντως τις επιφυλάξεις μου για το περιοδικό που έκανε την "έρευνα".

Είναι από τα εξαιρετικά λαϊκίστικα του χώρου... και επ ουδενί λόγω δεν θα το λάμβανα υπ όψιν μου.
Άβαταρ μέλους
crocodile

Φιλε super3_RS εχτες διαβασα σχολιο σχετικο με αυτο το θεμα απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Στην ενθετη εφημεριδα του "car+speed" ελεγε ακριβως αυτο που λες και εσυ και μπερδευτηκα.

Το σχολιο στην τελευταια σελιδα εγραφε:
"ΧΜΜΜΜ...
Με ενδιαφερον και πολυ σκεπτικισμο παρακολουθω τον τελευταιο καιρο την διαμαχη μεταξυ γνωστου περιοδικου του ειδικου Τυπου και μεγαλης ελληνικης αντιπροσωπειας.Εντελως τυχαια το ιδιο περιοδικο ειχε ανακαλυψει στο παρελθον "σκανδαλο" της ιδιας αντιπροσωπειας και επισης εντελως τυχαια κατεταξε ολα τα μοντελα της τελευταιας σε μια λιστα για την αξιοπιστια των αυτοκινητων. Δεν θελω να πω περισσοτερα , γιατι στο περιοδικο εργαζονται και αξιολογοι συναδελφοι, ομως εχω ενα μηνυμα για εσενα αναγνωστη μου : οταν διαβαζεις να εχεις τα ματια σου ανοιχτα... "

Στο ιδιο ενθετο υπηρχε και πληρες αρθρο σχετικα με το Fiat Bravo 90 PS το οποιο αναφερει οτι ενα απο τα "+" του αυτοκινητου ειναι τα φρενα του.

Ανοιξτε το παρακατω λινκ http://www.protothema.gr/places.php?id=834 και κατεβαστε ολο το ενθετο σε μορφη pdf.Ολοκληρο το αρθρο βρισκεται στη σελιδα 5.

Κατι βρωμαει εδω περα... :roll:
Άβαταρ μέλους
super3_RS

Όπως το υποπτεύθηκα , οι π@λιοπ@π@τζίδες κάνουν πόλεμο στην FIAT.

Έστειλα ένα σχόλιο που δεν είναι υβριστικό, αλλά τους ρωτάει μερικά απλά πραγματάκια...

όπως:
Βάση ποιανού προτύπου έγινε η δοκιμή (οι δοκιμές βασίζονται σε πρότυπα πάντα, αλλιώς μπορώ και εγώ να φρενάρω μια FERRARI από τα 300km/h , 10 φορές και να ανάψω τα φρένα)

Ποιό είναι το πεδίο πιστοποίησης του ISO9001 που κατέχουν (όλα τα πιστοποιητικά έχουν ένα πεδίο πιστοποίησης π.χ. Παραγωγή και διάθεση περιοδικών)

Ποιός φορέας τους πιστοποιεί, έτσι ώστε να κάνω εκεί ένα τηλέφωνο και να μάθω για τις δοκιμές που κάνουν.....(τυχαίνει να σκαμπάζω ελαφρώς, δουλειά μου είναι)

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΟΥΤΕ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΦΥΣΙΚΑ....

Οι τύποι είναι απίστευτοι , απευθύνονται σε μαμελούκους... αν διαβάστε τα σχόλια, θυμίζουν την αποστροφή της Λουκά για τον Σατανά......"ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΞΞΞΞΞΞΞΞΞω η FIAT.... MMMMMMMMPPPPPOY Στη ΙΤΑΛΙΚΑ".....
Άβαταρ μέλους
cat1984

Δημοσίευση από cat1984 »

super3_RS έγραψε:Όπως το υποπτεύθηκα , οι π@λιοπ@π@τζίδες κάνουν πόλεμο στην FIAT.

Έστειλα ένα σχόλιο που δεν είναι υβριστικό, αλλά τους ρωτάει μερικά απλά πραγματάκια...

όπως:
Βάση ποιανού προτύπου έγινε η δοκιμή (οι δοκιμές βασίζονται σε πρότυπα πάντα, αλλιώς μπορώ και εγώ να φρενάρω μια FERRARI από τα 300km/h , 10 φορές και να ανάψω τα φρένα)

Ποιό είναι το πεδίο πιστοποίησης του ISO9001 που κατέχουν (όλα τα πιστοποιητικά έχουν ένα πεδίο πιστοποίησης π.χ. Παραγωγή και διάθεση περιοδικών)

Ποιός φορέας τους πιστοποιεί, έτσι ώστε να κάνω εκεί ένα τηλέφωνο και να μάθω για τις δοκιμές που κάνουν.....(τυχαίνει να σκαμπάζω ελαφρώς, δουλειά μου είναι)

Οι τύποι είναι απίστευτοι , απευθύνονται σε μαμελούκους... αν διαβάστε τα σχόλια, θυμίζουν την αποστροφή της Λουκά για τον Σατανά......"ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΞΞΞΞΞΞΞΞΞω η FIAT.... MMMMMMMMPPPPPOY Στη ΙΤΑΛΙΚΑ".....
http://www.autotriti.gr/news/preview_ne ... A_ID=66053
:roll: :roll: :roll: :roll:
Sailing
Site Admin
Μοντέλο: Superb 1.8Τ
Κωδικός Μέλους: Ναι

Δημοσίευση από Sailing »

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η FIAT!
Το νέο Bravo θα συνεχίσει απλά την απαράδεκτη πορεία των προκατόχων του Bravo και Brava! Απαράδεκτα τότε! Απαράδεκτα τώρα! :evil: :evil:

ΝΤΡΟΠΗ! :evil:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
super3_RS

cat1984 έγραψε:
super3_RS έγραψε:Όπως το υποπτεύθηκα , οι π@λιοπ@π@τζίδες κάνουν πόλεμο στην FIAT.

όπως:

http://www.autotriti.gr/news/preview_ne ... A_ID=66053
:roll: :roll: :roll: :roll:

Δεν καταλαβα γιατί μου απαντάς με το συγκεκριιμένο άρθρο, μήπως δημοσίευσαν απάντηση και δεν την είδα???

Το συγκεκριμένο το διάβασα...αλλά δεν το θεωρώ σοβαρά στοιχειοθετημένο... βέβαια μου προκαλεί και εντύπωση η FIAT. Εγώ αν ήμουν FIAT θα καλούσα όλον τον ειδικό τύπο στα Μέγαρα ή στις Σέρρες και θα έβαζα 10 bravo να κάνουν την δοκιμή του AMS για να τους ξεμπροστιάσω. Ούτε δικηγόρους ούτε τίποτε..... ξεμπρόστιασμα και δημοσιοποίηση σε όλα τα ΜΜΕ.
Άβαταρ μέλους
super3_RS

Sailing έγραψε:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η FIAT!
Το νέο Bravo θα συνεχίσει απλά την απαράδεκτη πορεία των προκατόχων του Bravo και Brava! Απαράδεκτα τότε! Απαράδεκτα τώρα! :evil: :evil:

ΝΤΡΟΠΗ! :evil:
Δεν συμφωνώ μαζί σου φίλε μου.... το BRAVO και το BRAVA ήταν πολύ καλύτερα από ένα σωρό αυτοκίνητα της εποχής τους ειδικά Κορεάτικα, και εφάμμιλα με πολλά ευρωπαϊκά.......

Όσο για το BRAVO δεν το έχω οδηγήσει αλλά μου φαίνεται μια χαρά αυτοκίνητο (για τα λεφτά του πάντα).

Το συγκεκριμένο περιοδικό τηρεί μια στάση αρνητική προς το Ιταλικό αυτοκίνητο και μου την δίνουν. Επίσης δημοσιεύουν σχόλια επιλεκτικά... αν προσέξεις τα σχόλια είναι όλα αρνητικά , ενώ με μια απλή βόλτα σε site αυτοκινήτων πρόσεξα ότι πολύς κόσμος έστειλε σχόλια εις βάρος του περιοδικού και δεν τα δημοσιεύουν.
Γενικά κάτι βρωμάει στην υπόθεση.......
Sailing
Site Admin
Μοντέλο: Superb 1.8Τ
Κωδικός Μέλους: Ναι

Δημοσίευση από Sailing »

Δεν ξέρω για τα κορεάτικα αλλά τα γιαπωνέζικα ήταν σαφώς ανώτερα!
Όσο για το Bravo και Brava 3 γνωστοί τα είχαν και βαρέθηκαν να πίνουν πρωινό καφέ στις αντιπροσωπίες και να τα χώνουν γερά! :shock:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
jax7480

Δημοσίευση από jax7480 »

Δεν ξερω ποιος εχει δικιο και ειλικρινα δεν πιστευω κανεναν απο τους 2.
Ουτε την FIAT αλλα ουτε το περιοδικο.

Την FIAT λογω ονοματος και μονο. Εχω φιλο μου με Puntaki 2003 στο οποιο οταν πηγε αντιπροσωπια να τους πει οτι καιει λαδια, η αντιμετωπιση ηταν: Fiat ειναι, λιγο λαδακι θα το καιει.

Το περιοδικο δεν το πιστευω πολυ περισσοτερο. Οχι λογω ονοματος ή της τασης που εχει να μην αρεσκετε σε οτιδηποτε μη Γερμανικο.
Αλλα λογω λογικης καθαρα.

Οποιοδηποτε αυτοκινητο και να παρεις σημερα και εννοω ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ δεν προκειται να μην κανει 3 απανωτα φρεναρισματα απο τα 100 χιλιομετρα.

Επισης:
α)στο πρωταρχικο αρθρο που δημοσιευσαν, ανεφεραν κατι για τεστ σε αεροδρομιο. Εγω ειδα εναν στενο δρομο και να δειχνουν ενα αυτοκινητο πανω σε εναν λοφο.
β)Η φωτογραφια που δημοσιευσαν στο site τους δειχνοντας τα φρενα του Fiat Bravo καμια μα καμια σχεση δεν ειχε με καινουρια ή εστω χρησιμοποιημενα φρενα παρα μονο ενα σετ δισκοπλακες με τις δαγκανες τους σκουριασμενα. Δεν νομιζω να ειναι κανεις τοσο χαμηλης νοημοσυνης ωστε να το πιστεψε αυτο.
γ)Στο Leon 1600 που ειχα, ειχα δισκους 256mm μπροστα, αεριζομενους, 6mm μεγαλυτερους απο του Fiat Bravo. Ποτε δεν ειχα προβλημα κανενα ασχετως αν το αυτοκινητο ηταν και αυτο(σαν το Fiat Bravo) 1300+ κιλα. Και εγω το θεμα το κυνηγουσα αρκετα.
δ)Στην τελικη νομιζω οτι ολοι μπορουμε να κανουμε ενα τεστ drive και να μαθουμε τελικα τι ισχυει.
Άβαταρ μέλους
cat1984

Δημοσίευση από cat1984 »

super3_RS έγραψε: Δεν καταλαβα γιατί μου απαντάς με το συγκεκριιμένο άρθρο, μήπως δημοσίευσαν απάντηση και δεν την είδα???
μα μιλας για πολεμο κ το κανουν εσκεμμενα κ κατι τετοια...
Γιατι λοιπον αφου ειναι ενταξει η Fiat δε δεχθηκε παλι να κανει τεστ με τους ορους αυτους που ειπε η auto Τριτη ?
Οπου υπαρχει καπνος λεει.............. :wink:
Άβαταρ μέλους
super3_RS

cat1984 έγραψε:
super3_RS έγραψε: Δεν καταλαβα γιατί μου απαντάς με το συγκεκριιμένο άρθρο, μήπως δημοσίευσαν απάντηση και δεν την είδα???
μα μιλας για πολεμο κ το κανουν εσκεμμενα κ κατι τετοια...
Γιατι λοιπον αφου ειναι ενταξει η Fiat δε δεχθηκε παλι να κανει τεστ με τους ορους αυτους που ειπε η auto Τριτη ?
Οπου υπαρχει καπνος λεει.............. :wink:
Γιατί να μπει η FIAT στην λογική να επαναλάβει ένα τεστ που δεν είναι τεκμηριωμένο??? Γιατί να πληρώσει τζάμπα λεφτά για μια δοκιμή που δεν βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και γίνεται κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες???
Μπορεί να τρέχει κάτι άλλο το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε.

Γιατί το περιοδικό δεν απάντησε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που υπέβαλα, και γιατί δεν δημοσίευσε το σχόλιο μου??? (Μήπως επειδή δεν γράφω αοριστολογίες και ζητάω 3 συγκεκριμένα πράγματα?????).
Γιατί όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται είναι αρνητικά για την FIAT, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάνει σχόλια αρνητικά για την δοκιμή????
Εγώ δεν υποστηρίζω την FIAT, ούτε είχα ποτέ FIAT αλλά δεν μπορώ να δέχομαι και ότι μου γράφει ο κάθε δημοσιογραφούλης και να τα χάφτω, για αυτό το ψάχνω το θέμα.
Ψάχνοντας μου δημιουργήθηκαν διάφορες απορίες , οι οποίες με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι τρέχει και από την μεριά του περιοδικού.

Αυτό είναι όλο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αυτοκίνητο Γενικά”