Η skoda σαρώνει στην Ευρώπη, τα kodiaq και elroq γίνονται best sellers ,αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της αγοράς τοσο στην φίρμα οσο και στην τεχνολογία.
Ωστόσο πολλοι καταναλωτές ειναι επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί στην αγορά ενος νεου ηλεκτρικού οχήματος.
Ας επιχειρήσω ενα σύντομο "breakdown" , και φυσικά θα ήθελα και τις δικές σας σκέψεις επι του θέματος..
- Ποιότητα κυλισης
Απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν ακουγεται καθολου , επομένως η καμπίνα δεν εχει κανεναν θορυβο , περα απο την κύλιση των ελαστικων. Ειναι μια εκπληκτική εμπειρία οδήγησης και μετακίνησης! Ακομα και οι αεροδυναμικοι θορυβοι που εχουμε στα δικά μας ειναι σχεδον ανύπαρκτοι γιατι τα οχήματα εχουν πολυ χαμηλους συντελεστές αεροδυναμικής αντίστασης για να συμβαλλουν στην οικονομία ενέργειας.
Επίσης γίνεται πολυ καλύτερη διαχείριση χώρων εφόσον τα μηχανικά μέρη ειναι σημαντικα μικρότερα σε μέγεθος, επομένως τα οχηματα καταλήγουν να ειναι ιδιαίτερως ευρύχωρα.
- Επιδόσεις supercar
Mιλάω για την επιτάχυνση , η οποια ειναι καταιγιστική και συνεχόμενη. Το enyaq πχ εχει 0-100 7.5sec , και η ιδια περίπου επιταχυνση εκτείνεται μεχρι την τελική του ταχύτητα , η οποια στα πρωτα ητσν 160κμω ενω στο καινουριο ειναι 180κμω. Εδω υπάρχει μια ένσταση, αλλα αν το καλοσκεφτούμε τα ορια του οδικού μας δικτύου ειναι 130κμω , και πραγματικά τα περισσότερα κομμάτια είναι και για λιγότερη ταχύτητα, αφού εχουν παρατηθεί και ειναι πλέον επικίνδυνα (βλεπε Εγνατια)
- οικονομια στην φόρτιση (εφοσον υπάρχει πάρκινγκ και wallbox) , αλλα και στη χρήση.
Σε οικιακό wallbox μια πλήρης φόρτιση κοστίζει περίπου 8ε με τις σημερινές τιμές. Αν υποθεσουμε οτι με καθε φορτιση "βγαίνουν" 400κμ , τότε μιλάμε για 2ε ανα 100κμ! Επίσης τα εξοδα συντήρησης ειναι πολύ χαμηλά αφου τα σερβις αν δε κανω λάθος ειναι ανα 20.000κμ , και ειναι φτηνα αφου πρακτικα πέρα απο ελέγχους και φρένα , δεν υπάρχει κατι άλλο να επισκευαστεί ή να συντηρηθεί.
Ακόμα και τα φρένα εχουν χαμηλη καταπόνηση λόγω των συστημάτων αυτοματης ανάκτησης ενεργειας κατα την επιβραδυνση. Γιαυτο και πολλα EV εχουν πίσω ταμπούρα , γιατι φτάνουν και περισσεύουν για την δουλειά...
Εδω να θέσω και την ένσταση μου για τα κόστη της φόρτισης , γιατι , αν χρειαστεί να φορτίσεις σε δημόσιους φορτιστές , το κόστος ειναι ΠΟΛΥ υψηλότερο , και μπορει ν α φτασει και τα 40ε!
Και αλλη μια ενσταση για τα ελαστικά τα οποια λογω διάστασης και βάρους που καλούνται να αντιμετωπίσουν , ειναι ακριβά στην αντικαταστασή τους.
- Αξιοπιστία στη χρήση
Στο ηλεκτρικό όχημα υπάρχουν περίπου 50 κινούμενα μερη , ενω σε ενα με εσωτερικης καυσης ειναι σχεδόν 200! Τα ηλεκτρονικα του βεβαια ειναι πιό συνθετα , αλλα πλέον εχουν εξελιχθει σε μεγάλο βαθμο.
Πλέον το "τί θα συμβει αν χαλάσει η μπαταρία" εχει ξεπεραστεί γιατι υπάρχουν αποδειξεις οτι τελικά οι μπαταρίες αντέχουν για πολλα χιλιομετρα , ενδεικτικα πηγαίνουν 300.000 και 400.000κμ χάνοντας το 20% της χωρητικότητας τους.
Για να δούμε ομως και τα κατά!
- Ειναι προαπαιτούμενος ο χώρος σταθμευσης και το wallbox
Δεν υπάρχει συζητηση να μένεις σε διαμέρισμα σε πόλη και να έχεις ηλεκτρικό. Οι φορτίσεις σε δημόσιους φορτιστές ειναι πολυ ακριβές και συνήθως συνδυάζονται και με μηνιαία θεση στάθμευσης οπότε το κόστος εκτινάσσεται. Με λίγα λόγια , αν δε ζεις σε μονοκατοικία με παρκινγκ , απλά το ξεχνάς. Ok , δεν το ξεχνάς , απλώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ακριβά για εσένα...
- Αυτονομία - χρόνοι φόρτισης
Ειναι και το σημαντικότερο μειονέκτημα. Μια τυπική αυτονομία σε ταξίδι είναι 350κμ με πλήρη φόρτιση.
Αυτο σημαίνει πως αν ενας Αθηναίος θέλει να έρθει Θεσσαλονικη για μπουγάτσα και τοπινο , πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει με πλήρη φόρτιση , και κατα τον Αλμυρό ή το ΣΕΑ Νικαιας να κανει αλλη μια φόρτιση. Εννοείται πως φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη θα ειναι και παλι -σχεδον- άδειος , οπότε θα πρεπει να βρει θεση στάθμευσης για φόρτιση.
Οι φορτίσεις με 90kw φορτιστές στο δρόμο βέβαια διαρκούν 45λεπτα , οπότε μία στάση για ξεμούδιασμα , καφεδάκι , κανα σνάκ , λιγο χαζολόγημα και μια τουαλέτα είναι, περίπου τοσος χρόνος , επομένως -χρονικά- είναι μικρό το κακό.
Για εσάς που βάζετε μπρός και δεν σταματάτε πουθενά , εχω να πώ οτι ποτέ δεν σας κατάλαβα οπότε δεν εχω να πώ τπτ
- ακριβο στην αγορά
Ακομα τα ηλεκτρικά ειναι ακριβά , παρά την κρατική επιδότηση . Τα skoda οι μεσαίες εκδόσεις είναι 40κ με 50κ , που σε αυτη την τιμη ας πούμε , παίρνεις ενα Kodiaq Vrs !
- Kαμμια petrolhead ικανοποίηση!
Ναι , δεν μπορεί να κάνει ΜΠΡΑΟΥ , ούτε ΣTOYTOYTOY . Ουτε μπορείς να κανεις κατεβασιά και να το γυρίσεις κόφτες....
Τα θέλουμε ολα αυτα? ΝΑΙ . Πόσο συχνα τα κάνουμε ? Σχεδόν ποτέ
- Εnviroment friendly (or not)
Διφορούμενες οι απόψεις... απο τη μια δεν εκπέμπουμε ρύπους , απο την αλλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γινεται ακομα κατα βάσει με υδρογονάνθρακες. Ποιον κοροιδευουν λοιπον? Να μή πω για τα ιδιαίτερα και τοξικά στοιχεία που διαθέτουν οι μπαταρίες και ακόμα δεν εχει λυθεί το προβλημα της απόρριψης τους στο τελος της ζωής τους.
Αν όμως φίλε μου , εχεις τη μονοκατοικία σου με το φωτοβολταικό πανελ σου και εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις 300 μερες ηλιοφάνειας που μας προσφέρει τουτη η χωρα , τοτε ΝΑΙ σε παραδέχομαι. Και αυτο θα πρέπει να κανει ο καθενας. Η ενεργεια ειναι εκει και μας κοιτάζει. Κι εμείς κρατάμε ομπρέλα....
Εμένα θα μου ταίριαζε ενα ηλεκτρικό?
Θα μιλήσω βάσει της δικής μου καθημερινότητας.
Eγω αρχικα εχω θεση φόρτισης που θα μπορούσα να τοποθετήσω wallbox.
Οποτε το πρώτο και βασικο ζήτημα το έχω διευθετημένο.
Καθημερινα κανω 25κμ πανε ελα στη δουλειά , αν βάλουμε και τυχόν μετακίνηση εντος της πολης ας πούμε 50κμ, και ορισμενες μέρες που ισως χρειαστει να παω Χαλκιδικη ισως και να χρειαζομαι μαξ 300κμ.
Για αυτο το range χιλιομέτρων θα με κάλυπτε η αυτονομια ενος ηλεκτρικού.
3-4 φορές το χρονο πηγαίνω ταξιδια ως Κομοτηνη (250κμ).
Με πάει ανετα, απλως εκει αντι για wallbox θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια κοινη οικιακή πρίζα. Απλως για πληρη φόρτιση εκει χρειαζόμαστε 35 ωρες! Επομένως αυτο μπορει να δουλέψει εφόσον φτάνοντας στον προορισμο μου , δεν εχω περαιτέρω μετακινήσεις , ή εστω μικρες και κοντινές. Στη δική μου περίπτωση αυτο ισχύει.
Επίσης 2'-3 φορες το χρόνο κατεβαίνω Αθηνα ή Χαλκίδα . Εκει θα πρέπει αφενός να εφαρμόσω τη μια στάση φόρτισης (που ετσι κι αλλιώς κανω) , αλλα και την παραπάνω μέθοδο της παλαντέζας και των σύντομων μετακινήσεων ώστε να το εχω και παλι φορτισμένο με φτηνο ρεύμα για να επιστρέψω στη μπουγατσούπολη , παλι φυσικά με ενδιάμεση -ακριβή- φόρτιση.
Τελος, σε διακοπές , ταξίδια αναψυχής , εκδρομές του skodafans κλπ , θα πρέπει και παλι να εχω το νου μου για κατάλυμα που διαθέτει wallbox....
Ολοκληρώνοντας , θελω να πώ οτι ειναι στη φύση του ανθρώπου οτιδήποτε καινούριο να το κοιτάει επιφυλακτικά .
Ωστόσο τα ηλεκτρικά εχουν και πλεονεκτήματα, αλλιως δεν θα εβγαιναν ποτέ στην αγορά.
Εγω πάντως , αν έρθει εκεινη ωρα αλλαγής του octavia , και υπάρχουν τα χρήματα και οι υποδομές , θα σκεφτώ πολύ σοβαρά την απόκτηση ενος ΕV ...